Hallainen viitta heilahtaa ja tuntuu kirpeä tuoksu. Koivusta lehtiä putoaa ja tieltä kuuluu juoksu. Kautta kylmän nenänpääni, se on syksyn ääni!
Lokakuun loppupuolella olemme ehtineet nähdä jo hieman luntakin, vaikka se sulikin sitten jo saman päivän aikana pois. Onpa meillä ollut taas kivoja juttuja päiväkodilla. On saatu nauttia teatterista, on harjoiteltu tunnetaitoja, tehty satuhierontaa, retkeilty, liikuttu ja leikitty. Tässä taas pieni palanen Pillipiipareiden arjesta valokuvien muodossa.
Nappuloita alustaan sommitellessa tarvitaan sorminäppäryyttä.
Mahalaudoilla liikkuminen kehittää tasapainoa, kehonhallintaa ja vahvistaa samalla lihaksia.
Eläinleikissä karhut etsivät talven varalle ruokaa. Yhdessä rakennettiin vilteistä karhunpesä, johon köllähdettiin talviunille.
Roolileikkipäivänä leikittiin lääkäriä...
Välillä on mahdollisuus pelata opetuspelejä jättitabletilla tai pikkutabletilla. Esim. Molla ABC ja Pikku Kakkosen pelit ovat suositeltavia pelejä tabletilla päiväkoti-ikäisille lapsille.
Lautapelien pelaaminen harjaannuttaa monenlaisia taitoja. Pelatessa opitaan odottamaan omaa vuoroa, matemaattiset taidot kehittyvät, opitaan värejä, muotoja, loogista päättelykykyä ja kavereiden kanssa pelatessa vuorovaikutustaidotkin kehittyvät. Kaiken lisäksi se on mukavaa yhdessäoloa.
Tässä leikitään Tervapata-leikkiä. Kenenköhän taakse keppi seuraavana pudotetaan?
Pikkusaliin olemme saaneet nyt myös puolapuut, joita kiipeämällä pääsee lähes kattoon asti. Kiipeilyseinän kiipeilykivillä eteenpäin meno vaatii kehonhallintaa, käsivoimia ja koordinaatiokykyä.
Leikkipuistoretkellä. Pudonneista lehdistä sai yhdessä aikaan valtavan lehtisateen. Vaikka hämähäkkikeinu löytyy päiväkodin pihaltakin, tämä leikkipuiston keinu oli suosittu leikkiväline, ja sen vauhteihin oli koko ajan jonoa.
Tunnetaitotuokiolla nimettiin erilaisia tunteita, ja jokainen sai laittaa oman nimensä sen tunteen kohdalle, millaiselta tuntui sillä hetkellä. Lisäksi halutessaan sai kertoa, miksi oli esim. iloinen tai surullinen. Lauloimme Kielinupun laulun "Miltä tuntuu nallesta" ja opettelimme samalla tunneviittomia. Laulu löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=JFDAoFN2ndY
Ryhmän ulkopuolelle jäämisen aiheuttamia tunteita käsittelimme pöytäteatterin avulla.
Tunnetuokiolla syntyi vilkasta keskustelua eri tunteista ja tilanteista, joista oli aiheutunut pahaa mieltä tai tullut todella vihaiseksi. Lopuksi lapset tekivät pareittain satuhieronnan toisilleen. Satuhieronta on rauhoittava ja rentouttava menetelmä, jossa satu yhdistyy lempeään kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Satua ikään kuin piirretään selkään. Kerronnan tukena oli satua tukevat kuvat.
Isossa salissa on tilaa juosta ja leikkiä vauhdikkaampiakin leikkejä. Tässä on menossa Hessu Hipattaja -leikki. -"Minä olen Hessu Hipattaja." - "Ketä sinä hipatat?" -"Minä hipatan sellaisia, joilla on vihreä paita!" Ja sitten vihreäpaitaiset lähtivät juoksuun, ja keskellä olevat Hessut yrittivät saada heidät kiinni ennen kuin he ehtivät toiselle puolelle salia.
Hiekkaleikkejä pihalla. Työkoneet jyrräävät ja traktorit pärisevät.
Minieskareiden kanssa harjoittelimme matematiikan käsitteitä enemmän, vähemmän ja yhtä paljon. Aihetta käsiteltiin aluksi toiminnallisesti etsimällä pupuille "kasvimaalta" porkkanoita. Samalla pohdittiin, riittääkö kaikille pupuille oma porkkana, kumpia on enemmän jne. Lopuksi tehtiin minieskaritehtävä.
Hinni Hiiren omaomapäivä -teatteriesityksessä yleisökin pääsi osallistumaan laulamalla ja rytmiä taputtamalla. Välillä tanssittiin ja pompittiin. Samalla opittiin myös muutama sana englantia! Iloinen, lapsiyleisön hienosti osallistava esitys 😊
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti